Huidproblemen hebben een sterke relatie met een verstoord immuunsysteem in de darmen. Dit komt onder andere door het MIS systeem ofwel het Mucosa Immuun Systeem. Wanneer er via het spijsverteringsstelsel in de darmen een grote aanval is van storende en/of ziekmakende stoffen, worden de immuun-eiwitten in het darmslijmvlies zeer actief en kunnen uiteindelijk op langere termijn flinke verstoringen optreden in de slijmlaag van de darmen, longen, klierweefsel en de huid. In de darmen kan dit leiden tot ontstekingen en een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand. In het laatste geval wordt dan ook wel gesproken over Leaky Gut, ofwel de lekkende darm!
Het lymfesysteem is een groot systeem van vaatjes en lymfknopen en staat in z’n geheel met elkaar verbonden. De lymfevaatjes liggen naast bloedvaatjes in het lichaam en nemen een deel van het uit de bloedvaten afkomstige vocht op om te filteren en te zuiveren. De lymfocyten ofwel witte bloedlichaampjes zullen zich gaan vermeerderen wanneer ze ziekteverwekkers herkennen en deze gaan bestrijden. In de lymfeklier bevinden zich T- en B-lymfocyten. Wanneer in het lichaam een infectie optreedt, zal vaak de dichtstbijzijnde lymfklier gezwollen raken. Om beter te begrijpen hoe het nu komt dat verstoringen in de darmen op andere locaties in het lichaam ook reacties kunnen veroorzaken, is het goed om even uit te leggen dat het lymfesysteem hier een cruciale rol in speelt. Het lymfesysteem: Voorbeelden van aandoeningen waarbij darmontstekingen en lekkende darm voor komen zijn: colitis ulcerosa, spastische darm (PDS), auto-immuunziekten zoals (voedsel-)allergieën, tal van huidafwijkingen zoals eczeem, acne, rosacea, psoriasis, reumatische aandoeningen, problemen met de luchtwegen, traan-, speekselklieren en oorontstekingen.
Indien in de darm een verstoorde immuunreactie optreedt op bijvoorbeeld specifiek voedsel, zijn daar lymfocyten ofwel witte bloedlichaampjes, bij betrokken die via het lymfesysteem en het MIS syteem direct of later ook soortgelijke reacties kunnen veroorzaken op andere locaties in het lichaam.
Voorbeelden van dit soort reacties "op afstand" zijn een loopneus na het eten van specifieke allergenen (voedsel waar je allergisch op reageert of waar er sprake is van intolerantie), jeuk op de huid na het eten van bijvoorbeeld aardbeien, benauwdheid in de longen na eten van voedsel of inhalatie van allergene stoffen, het ontwikkelen van cysten (ontstekingen) in de borsten door een verstoorde darmfunctie etc. Het MIS ofwel het Mucosa Immuun Systeem is het immuunsysteem van lymfocyten dat betrokken is bij alle slijmvliezen van het menselijk lichaam en dit systeem kent de volgende onderverdelingen en afkortingen:
NALT: Nasal associated lymphoid tissue: neusslijmvlies,
BALT: Bronchus associated lymphoid tissue (longen, traan- en speekselklieren, borst (melk) klieren
GALT: gut associated lymphoid tissue: dikke en dunne darm, genitaal gebied
MALT: mucosa associated lymphoid tissue ofwel de slijmvliezen betreffende.
SALT: Skin associated: huid
SALT ofwel skin-associated lymphoid tissue: De Skin-associated lymphoid tissues ofwel SALT vertegenwoordigt een lymfoïd systeem waarop de immuniteit van de huid gebouwd is. Het is bekend dat het MIS opgebouwd is uit regionale specialisaties van het immuunsysteem en de SALT is een dergelijke specialisatie in de huid. De huid bevat vooral in de epidermis een paar belangrijke types van lymforeticulaire*) cellen die interactie vertonen met antigenen en met aangrenzende keratinocyten ofwel cellen in de huid. *) Lymforeticulaire cellen zijn afkomst uit het lymforeticulaire systeem ofwel de groep organen die met de productie en filtering van de witte bloedcellen te maken heeft: de milt, lymfeklieren, keelamandelen, neusamandel, beenmerg en zwezerik. Hoewel nog veel mensen denken dat het eten van voeding geen rol 'kan spelen' bij de klachten zoals huidafwijkingen, darmontstekingen, opgeblazenheid, chronische vermoeidheid, reumatische klachten, migraine, diabetes etc. blijkt uit het bovenstaande dat de passage door het spijsverteringskanaal (mond, maag, darmen) de nodige invloed op het gehele immuunsysteem kan hebben en dat het kiezen van verkeerde – voor jou ongezonde - voeding verstrekkende nadelige gevolgen kan hebben voor je huid en andere organen in je lichaam.
Graag zie ik je reactie op deze blog met jouw ervaringen tegemoet en eventuele feedback.
PS. Wil je mijn blog delen in jouw netwerk, zodat ook andere mensen met huidproblemen hiervan leren?? Je kan dit heel eenvoudig doen door op een van onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!
"Een gezonde huid van buiten en van binnenuit!"
Namaste,
Marcelline Goyen Huidtherapeut BHS & Darmtherapeut
Marcelline Goyen Huidtherapeut