Recepten voor een gezond diner
Paleo DINER Recepten
“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”
Pastinaak-wortel flensjes met groene stoom mix
June 13, 2016
Voor wie?
Voor vegetariërs die paleo en gevarieerd willen genieten. De salades zijn optioneel.
Wat heb je nodig per p.p.?
-
kruiden, peper en Keltisch zeezout naar smaak
-
1/2 pastinaak en 1 wortel in stukjes in een stoompan
-
snijboontjes en broccoli gesneden in stoompan
-
1 ei voor de flensjes
-
salade: veldsla met zeekraal en dressing olie-azijn en kruiden naar smaak
-
kokosboter voor het bakken van de flensjes
Hoe maak je het?
Bereid de salades en zet ze klaar want de rest gaat heel snel. Stoom de pastinaak en wortel ongeveer 8 minuten in een stoompan, haal het van het vuur en laat nog even nagaren. Meng met staafmixer dit groente mengsel met een ei. Het bakken van de flensjes gaat vrij snel dus voor die tijd moeten de snijboontjes - en iets later erbij gevoegd - de broccoli gaarstomen. Dien de flensjes op een bord samen met groente en overgiet de gestoomde groente met sesamzaadjes, kruiden en wat pure olie zoals lijnzaad, hennepzaad voor gezonde omega-3. Bak de flensjes in kokosolie kort aan beide zijden lichtbruin. Gelijk serveren of tussendoor warmhouden tot aan het serveren.
Paleo zalm met pastinaak-wortel stampot en witlof salade
June 06, 2016
Voor wie?
Voor vegetariërs die vis eten en paleo willen genieten. De salades zijn optioneel. De (bittere) witlof draagt bij aan een goede spijsvertering mede door de frisse dressing met olie en appelcider azijn.
Wat heb je nodig per p.p.?
-
een stuk zalm (op huid)
-
kruiden, peper en Keltisch zeezout naar smaak
-
1/2 pastinaak en 1 wortel in stukjes in een stoompan
-
salade: witlof met walnoten of pecannoten, dressing met appelciderazijn, olie naar keuze zoals walnoot- of lijnzaadolie en peper-zout mix, garneren met sesamzaadjes
-
salade: veldsla met zeekraal en dressing olie-azijn en kruiden naar smaak
-
kokosboter voor het bakken van de zalm
Hoe maak je het?
Bereid de salades en zet ze klaar want de rest gaat heel snel. Stoom de pastinaak en wortel ongeveer 8 minuten in een stoompan, haal het van het vuur en laat nog even nagaren. Bak tijdens het stomen de zalm in kokosboter aan alle kanten bruin en bij de laatste minuten strooi je er nog kruiden (pepermix) en knoflook naar smaak over. Niet te lang anders verbranden de kruiden. Mix met staafmixer snel de pastinaak en wortel en maak het af met zout en kruiden naar smaak. Eventueel garneren met verse kruiden.
PALEO PIZZA
February 09, 2016
Voor wie?
Een makkelijk en snelle pizza voor lekkerbekken die geen gluten, koolhydraten en zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor tomaat of ei of een van de andere ingrediënten.
Wat heb je nodig per pizza p.p.?
-
voor de bodem: 2 eieren + 1 eetlepel tapiocameel of amandelmeel
-
kruiden, peper en Keltisch zeezout naar smaak
-
milde tomatenpuree (puur, zonder suiker) als saus op de pizzabodem
-
als garnering naar smaak: dun gesneden ui, zongedroogde tomaatjes, olijven, paprika reepjes, champignons, optioneel: feta kaas (van geit/schaap)
-
olijfolie of kokosboter voor het besmeren van de ovenschaal
-
serveren met verse salade
Hoe maak je het?
Klop de eieren en doe er het meel door heen. Bak het kort aan beide zijden als een omelet in een koekepan, leg de bodem daarna op een ovenschaal, besmeer de bodem met het tomatenmengsel en beleg het met alle ingrediënten naar smaak. Ongeveer 10-12 minuten in de oven op 180-200 graden C. Let op: deze bodem is net als een omelet niet knapperig en blijft dus zacht.
NB: Bij allergie voor ei: er zijn ook variaties met glutenvrij meel en bijvoorbeeld kokosmelk op internet te vinden.
PALEO DINER MET GROENTEN EN TARTAAR
January 06, 2016
Voor wie?
Een diner voor lekkerbekken die geen gluten, koolhydraten en zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor een van de groenten of andere ingrediënten. .
Wat heb je nodig p.p.?
-
groenenmix (eventueel van de vorige dag, kort gestoomd)
-
kruiden, peper en Keltisch zeezout naar smaak
-
als garnering olie bijv hennepolie, walnoot olie, koolzaadolie, lijnzaadolie (LET OP: NIET VERWARMEN)
-
sesamzaadjes als garnering
-
1 tartaartje
-
Fairtrade pepermix (zie recepten lunch)
-
kokosboter voor het besmeren van het brood en voor het wokken
-
voor de bieten salade: gekookte koude bietjes, stukjes zure haring, ev verse dille/bieslook, sesamolie of andere olie, pepermix.
-
garneren met verse bosui
Hoe maak je het?
Stoom de groenten kort (± 5 min.) en bak ze daarna kort in een (stalen) wok met kokosolie en voeg er kruiden toe naar smaak. Bij het opdienen van de groenten giet je er nog pure olie naar smaak overheen en strooi er sesamzaadjes over. Bak het tartaarje in kokosboter en bestrooi met pepermix en eventueel extra knoflook.
De bietensalade: snij de bietjes half door en maaak er dan dunne reepjes van. Meng het met stukjes zure haring als je dat lust en eventueel fijn gesnipperde ui (let op gasvorming). Garneer af met sesamolie en pepermix en ev verse bieslook of dille.
PALEO OERBROOD
January 07, 2016
Dit recept vond ik op internet van Marinka http://www.eetpaleo.nl/ontbijt/oerbrood en ik heb het al een paar keer gemaakt en met groot succes! Het is heel machtig brood en ik snij dan ook dunne plakjes die ik vervolgens per portie in de diepvries doe. Het opwarmen van een paar plakjes kan nog a la minute als je bijv de soep opwarmte voor de lunch. Ik leg dan de plakjes op de pannendeksel. ;-)
VARIATIES: Je kan ook variëren met ingredinten en kruiden, denk bijv aan kerrie, of zongedroogde tomaatjes of olijven, of gember, krenten etc. Durf creatief te zijn. Uiteraard zal de ingrediëntenkeuze mee bepalen of je dit brood bij het ontbijt of bij lunch / diner serveert.
Voor wie?
Een snel ontbijt voor lekkerbekken die geen gluten, koolhydraten en zuivel willen of mogen. In principe kan dit bij elk huidtype, mits je niet allergisch bent voor ei, noten en vooral hazelnoten! Vervang gerust de noten voor andere noten en doe dat ook bij de zaden als je iets niet in huis hebt. .
Wat heb je nodig p.p.?
-
100g zonnebloempitten
-
100g pompoenpitten
-
100g sesamzaad
-
100g lijnzaad
-
50g amandelen
-
50g hazelnoten
-
5 eieren
-
100 ml kokosolie
-
½ tl zout
Hoe maak je het?
-
Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius. Bekleed een broodvorm met bakpapier.
-
Combineer alle ingrediënten in een kom, roer goed door elkaar.
-
Schenk het beslag in de broodvorm en bak het in 60 minuten goudbruin en gaar.
-
Laat het oerbrood ten minste 30 minuten afkoelen voor je het in plakken snijdt.
MIJN FAVORIETE PEPERMIX
January 07, 2016
Wat heb je nodig?
Al jaren is mijn favoriete pepermix die van Fairtrade, bij wereldwinkels en AH te koop en inmiddels zijn vrienden en familie ook al verslaafd aan dit heerlijke mengsel.
NB Jammer dat je steeds een nieuwe verpakking moet kopen, de molen blijft namelijk perfect malen. Dus je kan er later ook andere kruiden in doen zodat je de molen hergebruikt.
Waar gebruik je dit bij?
Nou.... werkelijk bij bijna alles, over gebakken zoete aardappeltjes, groetnen, over de salade, op je oerbrood, op een papje van avocado, en ga zo maar door! Pas op... je kan er verslaafd aan worden! ;-)