top of page
 
De ontwikkeling van een gezonde huid
 
“Op weg naar een gezonde huid van buiten en binnenuit”

 

Een gezonde en stralende huid is prachtig om te zien en helaas niet voor iedereen zomaar weggelegd. Wellicht heb je zelf al langer problemen met je huid of ken je mensen om je heen die daar last van hebben?

Veel van die huidproblemen komen onder andere door een verkeerde start bij de geboorte en/of een verkeerde behandeling van de huid. Om te begrijpen hoe dit kan gebeuren zal ik wat meer uitleggen over de ontwikkeling van de huidbarrière met behulp van de huidflora en de beschermingsmechanismen van de huid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De huid in de baarmoeder en na de geboorte:

In de baarmoeder is – voor zover we weten - de huid nagenoeg vrij van bacteriën. Recent is gebleken dat in de navelstreng bacteriën aanwezig zijn. De zo nagenoeg steriele baby komt via het geboortekanaal en de anus van de moeder voor het eerst in contact met de huidflora en de darmflora van de moeder. Hierdoor kan deze flora zich ook bij de baby kan gaan ontwikkelen tot een eigen sterke flora en bijdragen aan de afweer tegen andere schadelijke microben en zo het immuunsysteem versterken op de huid en in de darmen. Deze ontwikkeling van flora draagt dan weer bij aan een sterkere barrière van de huid en de darmwand en duurt normaal tot enkele maanden na de geboorte.

 

De baby heeft in de baarmoeder een wat vettige laag op de huid, ook wel vernix caseosa genoemd. Deze vetlaag beschermt de tere babyhuid in de baarmoeder tegen o.a. temperatuurswisselingen. Gedurende de eerste levensfase na de geboorte beschermt de vernix o.a. tegen infecties en tegen uitdroging. De eerste fase na de geboorte is de babyhuid erg kwetsbaar omdat de huidflora nog verder moet ontwikkelen en ook het immuunsysteem moet groeien in kracht, niet alleen op en in de huid maar ook in de darmen door de daar aanwezige darmflora. Daarom is het raadzaam deze vetlaag op de huid zo lang mogelijk te laten zitten en zo op een natuurlijke manier de huid zo lang mogelijk te beschermen. Baby’s die (te) laat worden geboren zullen vaker weinig tot geen vernix meer op de huid bevatten.

 

 

 

 

Afwijkende huidflora na een keizersnede:

Wanneer de baby geboren wordt via een keizersnede krijgt de babyhuid niet het normale eerste contact via het geboortekanaal en anus van de moeder en mist daardoor de normale start van de huidflora opbouw. Deze baby’s ontwikkelen hierdoor vaak een andere samenstelling van de huidflora dan baby’s die via de normale weg geboren worden. Ook hebben deze keizersnede baby’s daardoor een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidproblemen zoals eczeem en verstoorde darmflora met daaraan gerelateerde darmklachten.

 

De huid reinigt zichzelf:

De gedachte dat de huid goed schoongemaakt moet worden is niet helemaal juist. Direct na de geboorte draagt de natuurlijke vernix vetlaag juist bij aan het beschermen van de dan nog zeer kwetsbare huid tegen infecties. De vetlaag is dus belangrijk bij de bescherming van de huid.

In principe kan de huid zichzelf reinigen. Enerzijds gebeurt dit doordat de huid continue afschilftert en daardoor vernieuwt en anderzijds beschermen tal van systemen in en op de huid tegen indringers zoals de productie van beschermende talg ofwel huidvetten en de huidflora. De huidflora bevat bacteriën die zelf antibiotica kunnen maken zodat ze beschermen tegen andere ziekmakende bacteriën.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer gaat het mis?

Wanneer men producten gebruikt die de natuurlijke vetlaag verminderen en de bacterielaag verstoren, zoals zepen, desinfectie middelen etc., dan verzwakt automatisch het afweersysteem van de huid en daarmee wordt de huidbarrière ook zwakker. Ook kan de natuurlijke en gezonde huid pH aangetast worden en daardoor ook de huidbarrière verzwakken en de kans op groei van ziekmakende microben toenemen. Op langere termijn kan dit leiden tot de ontwikkeling van allerlei huidklachten zoals acne, rosacea, eczeem, droge huid, jeuk en schilfers. Ook kan water de huid uitdrogen en de pH van de huid verstoren, zeker als vaak en lang met vooral warm water wordt gedouched of gebaad.

Verder kunnen tal van ingrediënten in huidproducten, zoals parabenen, emulgatoren, kleur- geur- en smaakstoffen, E-nummers etc. een negatieve invloed op de in principe sterke huidbarrière hebben.  

 

Conclusie:

Wat mij betreft is het voorkomen van huidproblemen beter dan genezen dus wees zuinig met allerlei huidproducten of laat ze zelfs weg. Maak liever geen gebruik van intensieve huidreiniging, stel je huid niet te lang en te vaak bloot aan warm water en probeer de huid alleen te verzorgen met natuurlijke – liefst biologische - producten zoals vetten, oliën en natuurlijke ingrediënten die het zelfgenezende vermogen van de huid herstellen en verbeteren.

Wanneer je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt over de verzorging van jouw huid, mail me dan gerust en klik op de button voor contact. Je kunt op mijn website ook meer lezen over recepten voor de huid en de gezonde vitaminen.

 

Tot ziens?


Marcelline Goyen,

huidtherapeut

In mama's buik wordt de babyhuid al goed beschermd en verzorgd
Vernix caseosa bij baby
De baby huid
De baby huid
bottom of page